Hvert år i begyndelsen af marts og i anledning af fondets grundlægger brygger Carl Jacobsens fødselsdag, hylder Ny Carlsbergfondet ved en faglig prisoverrækkelse personer, der yder en særlig indsats i kunstens tjeneste og for det danske kunst- og museumslandskab. Kunstpriserne uddeles i forbindelse med arrangementet Ny Carlsbergfondets Prisfest, der afholdes på Glyptoteket. 

At værdsætte og fremhæve kunstneres og museumsfolks præstationer over tid er til gavn for hele kunstlivet i Danmark, og prisoverrækkelserne er derfor en naturlig del af Ny Carlsbergfondets virke. Med kunstpriserne anerkender Ny Carlsbergfondet personer, der yder en særlig indsats i det danske kunst- og museumslandskab. 

Dette års prismodtagere er:

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegater 2024

Prisen gives til en eller flere kunstnere, der med mod, originalitet og gennemslagskraft markerer sig både i Danmark og internationalt. 

Tabita Rezaire
Tabita Rezaire (f.1989) er årets yngste modtager af kunstnerlegatet, men ikke mindre erfaren. Hun kom ikke blot ind i kunstverdenen tidligt. Hun fandt også meget hurtigt sin egen vej igennem den. En vej, der nogle gange har ført ud ad kunstverdenen, andre gange dybere ind i den. Hun har performet på Centre Pompidou, MoMA og Tate Modern, udstillet på Palais de Tokyo og ICA, herhjemme vist værker på SMK, ARoS og Arken, hvilket ikke har forhindret hende i at co-kuratere udstillingen The Birthkeeper Altar på det mindre sted Collega på Vesterbro. Hun driver centret AMAKABA i Fransk Guyana, der fungerer som agro-økologisk kakaogård, center for indfødtes viden og astronomisk observatorium. Fransk-danske Tabita Rezaire er vokset op i Frankrig, har studeret i København og London, boet flere år i Sydafrika og er nu bosiddende i Frank Guyana.

Se film om Tabita Rezaire

Kirsten Christensen
Kirsten Christensen (f.1943) brød igennem med soloudstillingen Min Mor og Mig i 1978. Punken var lige landet i Danmark, og hun ankom med samme energi. Men Kirsten Christensen brugte sit ungdomsoprør på at hejse og udfolde de ældres faner. Projektet, som hun siden har genbesøgt, rummer socialrealisme, samfundskritik men også utopisk tænkning. Kirsten Christensen var med på Statens Museums store udstilling Efter Stilheden i 2021. I 2023 havde hun en stor retrospektiv på Holstebro Kunstmuseum i anledning af sin 80-års fødselsdag. Hendes seneste tegninger er nærmest mere sitrende, end noget hun har lavet tidligere – farveeksplosioner, hvor beskueren dingler med hende langt ude i det ydre rum blandt planeterne.

Se film om Kirsten Christensen

Ahmad Siyar Qasimi
Billedkunstner Ahmad Siyar Qasimi (f.1986) forstår om nogen, at den billedstorm, vi udsættes for med stadig tiltagende styrke, påvirker os i uforståelig grad. Han bygger sin kunstneriske praksis omkring det på en ny og empatisk måde og er i levende dialog med kunsthistorien, når han omorganiserer det klassiske figurmaleri med øjebliksbilleder, hvor fokus går fra figur til fænomen. Og sådan refererer han i sine værker både til kunsthistorien og til en dyster virkelighed, de færreste af os vil eller formår at se i øjnene. I sine værker kredser han om det udefinerbare område mellem det smukke og det tragiske og balancerer på en flydende grænse mellem fryd, frygt og fiktion.

Se film om Ahmad Siyar Qasimi

Fryd Frydendahl
Kunstfotograf Fryd Frydendahls (f.1984) billeder af liv er ikke tilfældige snapshots. Hun iscenesætter og planlægger sine motiver, og alligevel er det øjeblikket, den lille bevægelse eller det særlige blik, der skaber værkernes karakter. Det kræver et helt særligt, præcist og veludviklet kunstnerisk blik for øjeblikkets værdi. I Fryd Frydendahls billeder finder man forståelsen af hendes sanselige forhold til verden. Både når det drejer sig om genstande, materialer og mennesker. Hvad enten det er sjovt, legende eller rørende, er denne kvalitet af nærvær helt central i Fryd Frydendahls værker. Hun hædres med Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat for med sine fotografier at have udviklet en kunstnerisk praksis, der allerede har dannet skole, og for at have båret fotokunsten et nyt sted hen i Danmark.

Se film om Fryd Frydendahl

Goodiepal
Igennem Kristian Bjørn Vesters (f.1974) kunstnerliv, der indebærer både maleri, hacking, lydkunst og nye kompositioner, han har med sin figur Goodiepal rykket ved al kulturel vanetænkning. Med sin aktivistiske kunst udfordrer Goodiepal menneskelige vaneopfattelser og institutionelle opfindelser som økonomi, regler og forståelsen af nationalitet. Goodiepal begyndte sin karriere som ung teenager med en slidt Commodore Amiga og en sult efter at undersøge 1980’ernes nye dataloge intelligensform. Og han er fortsat siden med at undersøge den nye verden, der er opstået mellem mennesket og maskinen. Han hædres med Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat, fordi han med sin kunst har tvunget os til at tage stilling og har vist, at kunst kan ses med ørene.

Se film om Goodiepal

Tidligere prismodtagere

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat

Ny Carlsbergfondets Museumslegat

Ny Carlsbergfondets Hæderslegat