Landets kunstmuseer er genåbnet til en ny virkelighed. Trods statslige og kommunale hjælpepakker har nedlukningen som følge af covid-19 været ensbetydende med store økonomiske tab for kunstmuseerne. Udsigten til beherskede besøgstal i opstartsfasen samt en tabt turistsæson betyder samtidig, at museernes nærmeste fremtid er præget af økonomisk usikkerhed. Af samme årsag har Ny Carlsbergfondet netop bevilget godt 27 mio. kr. til kunstmuseer i hele landet. Bevillingerne er uddelt fra en samlet pulje, som fondet ekstraordinært etablerede i starten af april, og som alle landets kunstmuseer har haft mulighed for at søge.

Til genstart af kunstmuseerne

I alt 29 kunstmuseer har fået gavn af Ny Carlsbergfondets ekstraordinære museumspulje:

”Det er glædeligt, at vi har haft mulighed for at støtte både bredt og dybt. De specifikke støttebehov har været meget forskellige museerne i mellem, og alligevel udspringer de alle af et ønske om at få gang i hjulene igen og få publikum tilbage til kunsten,” siger Christine Buhl Andersen, forkvinde i Ny Carlsbergfondet, og fortsætter:

”Museerne er til for deres gæster. Og det er i overvejende grad indtægterne fra publikum, der har muliggjort den fantastiske udvikling på de danske kunstmuseer det seneste årti. Den symbiose har covid-19 midlertidigt suspenderet, men vi håber, at vores støtte, i de rette hænder, netop kan betyde et skub i den rigtige retning.”

Følgende museer har på baggrund af ansøgning modtaget midler fra Ny Carlsberfondets ekstraordinære pulje:

Skovgaard Museet, Fuglsang Kunstmuseum, Sorø Kunstmuseum, Kunsten Museum of Modern Art, Nivaagaards Malerisamling, Kunstmuseum Brandts, Louisiana Museum of Modern Art, Designmuseum Danmark, Esbjerg Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst, J.F. Willumsens Museum, Museum Jorn, Skagens Kunstmuseer, HEART – Herning Museum of Contemporary Art, Horsens Kunstmuseum, Rosenborg – Kongernes Samling, Den Hirschsprungske Samling, Glasmuseet Ebeltoft, Ribe Kunstmuseum, Vendsyssel Kunstmuseum, Faaborg Museum, Trapholt, Cisternerne, Arbejdermuseet, Thorvaldsens Museum, Museum Sønderjylland, ARKEN Museum for Moderne Kunst, Heerup Museum og ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Opmærksom på hele kunstscenen

Den ekstraordinære pulje til de danske kunstmuseer muliggøres af et historisk højt afkast for 2019 fra Carlsberg A/S. Det betyder, at fondets øvrige støtteområder ikke berøres af den aktuelle uddeling:

”Coronakrisen har vidtrækkende konsekvenser for samtlige aktører på kunstscenen, hvilket vi i Ny Carlsbergfondet er meget opmærksomme på. Netop i år står vi heldigvis i den enestående situation, at vi har flere midler at uddele. I bestyrelsen har vi ikke mindst haft stort fokus på indkøb af dansk samtidskunst til såvel museumssamlinger som udsmykninger på offentlige institutioner,” siger Christine Buhl Andersen.

Ny performancefestival

Som led i Ny Carlsbergfondets akutindsats under covid-19 har fondet desuden taget initiativ til ”Up Close” – en helt ny performancefestival, der i de sidste to weekender i juni samler 18 af landets førende kunstnere i København. Med festivalen ønsker fondet at bidrage til genåbningen af den danske kunstscene ved at rette fokus på en af de hårdest ramte kunstformer. Læs mere.

Tre fonde går sammen

Ny Carlsbergfondets ekstraordinære pulje til de danske kunstmuseer blev etableret som led i en fælles målrettet akutindsats fra de tre fonde i Carlsbergfamilien: Carlsbergfondet, Tuborgfondet og Ny Carlsbergfondet. Læs mere.