The Next Level er den kommende udvidelse af ARoS, som er udviklet i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen Architects. Projektet, som nu er fuldt finansieret og godkendt af Aarhus Kommune, består af flere elementer. Først og fremmest James Turrells enorme kunstværk The Dome, der med en loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et kig til det uendelige himmelhvælv, vil byde på en helt særegen kunstoplevelse. Derudover udvides ARoS med et underjordisk udstillingsgalleri på 1000 kvadratmeter samt The Annual ARoS Pavilion. Sidstnævnte bliver en tilbagevendende, foranderlig scene for museets nye live-formater.

Mange aktører

Den samlede pris på udbygningsprojektet er vurderet til knap 200 millioner kroner, hvoraf Købmand Herman Sallings Fond har doneret 80 millioner kroner, Ny Carlsbergfondet 40 millioner kroner og en anonym donation på 10 millioner kroner. Den resterende del finansieres af Aarhus Kommune og ARoS. Byggeriet sker i samarbejde med Aarhus Kommunes magistratsafdeling for Kultur og Borgerservice.

“Vi har arbejdet hårdt på at få realiseret denne ambitiøse udvidelse af museet, og vi er derfor meget glade for den opbakning, som projektet får både økonomisk og politisk,” siger ARoS´ direktør, Erlend G. Høyersten.

Forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen, fortsætter: ”Vi er i Ny Carlsbergfondet glade for at være med til at sikre, at The Next Level bliver realiseret. At udvide by- og museumsrum med James Turrells underjordiske katedral er både visionært og modigt

Om James Turrell

Siden 1960’erne har den amerikanske kunstner James Turrell (f. 1943) arbejdet med lys, farver og ruminstallationer. Han er uddannet psykolog og har studeret matematik, geologi og astronomi. De ofte meget store værker kendetegner sig ved at omslutte publikum gennem lys- og farvepåvirkninger kontrolleret af kunstneren. Turrells bedst kendte værk er Roden Crater – en udslukt vulkan i Arizonas ørken, der udgør verdens største kunstværk. Han købte det 400 tusind år gamle og tre kilometer brede krater i 1979, og det er siden blevet et livslangt kunstprojekt med et enormt observatorium, hvor man kan studere himmelens lyskvaliteter i løbet af døgnet.