Ny Carlsbergfondet er en privat og uafhængig kunstfond. At virke til bedste for kunsten i stifternes fædreland er kernen i fondets fundats, der blev underskrevet den 20. januar 1902 af brygger Carl Jacobsen og hustru Ottilia Jacobsen.

Ved kunst forstås ikke blot billedkunst, men også kunstindustri, arkitektur og havekunst ‒ og i øvrigt kunst i bredeste forstand, dvs. også hvor billedkunstneriske udtryk forbinder sig med beslægtede kunstformer og sammenhænge.

Fondet, hvis fundats og virke stadig er præget af Carl Jacobsens lidenskab og handlekraft,  arbejder for at fremme kunstens betydning i det danske samfund med den overbevisning, at kunst kan berige menneskelivet og vores verden. Fondet ønsker at være en dynamo i synliggørelsen af kunst som en kraft, der kan skabe kritiske borgere med et nuanceret blik på verden. 

 

Fundats

I fundatsen, hvori stifterne i 1902 angav fondets formål, fastsatte Carl Jacobsen ikke alt for snærende bånd for dem, der i tidens løb skulle forvalte fondet. Men der må ikke ændres i fondets hovedformål.

Gennem årene har fundatsen således kun gennemgået enkelte ændringer. Den seneste fundats er underskrevet af bestyrelserne for Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet i december 2023.

Klik her for Ny Carlsbergfondets fundats i PDF-format

 

Læs mere om Ny Carlsbergfondets historie her.