Arkitekter bygger rum, men det gør billedkunstneren Kaspar Bonnén også. Han beskriver selv sine værker som en ”legende udgave af, hvordan det er at bygge rum – også indre, menneskelige rum.” På den måde samles trådene mellem kunsten og arkitekturfagets kreative tankerum i Kaspar Bonnéns udsmykning af Arkitektskolen Aarhus, der stod færdig i december 2022.

Som mentale kort over vores indre rum, kan de omfangsrige værker fungere som pusterum og inspirationskilde for de kreativt tænkende arkitektstuderende, der kan lade sig opsluge af værkets mange dimensioner og detaljerigdom.

Værkerne er en del af en større donation fra Ny Carlsbergfondet til den nye arkitektskole i Aarhus. Kaspar Bonnéns malerier hænger i kantinen, mens de øvrige kunstnere, Maria Wandel, Erik A. Frandsen, Anna Bjerger, Kirstine Roepstorff, Armin Boehm, Poul Pedersen, Cathrine Raben Davidsen, Ib Geertsen og Asmund Havsteen-Mikkelsen er installeret i skolens fem projektrum.

Rå værkstedskarakter inspirerede

Arkitektskolens rå betonvægge er støbt in-situ, hvilket Kaspar Bonnén har forholdt sig direkte til ved at lade malerierne strække sig hen over væggene i de brutalistiske omgivelser. Rundt om vinduer, døre og niveauforskydninger folder værkerne sig ud med varierende farveintensitet og udtryk.

Bygningens rå værkstedskarakter inspirerede Bonnén til at benytte en legende og organisk proces, uden klare arbejdsskitser. Han har udtalt, at han håber, at udsmykningen vil få de studerende til at føle sig frie og glemme den usikkerhed, han selv husker fra sin studietid.

Som studerende kan man ofte føle, at man skal have styr på det hele, og at der er meget at leve op til, mener Bonnén. Værkerne skal minde skolens ansatte og studerende om, at også de små og måske tilsyneladende ubetydelige hverdagshistorier og tegninger har værdi, når man skal løse opgaver på skolen.

Aarhus’ nye arkitektskole

I sommeren 2021 flyttede Arkitektskolen i Aarhus adresse fra Nørreport til Godsbane-arelalerne, der er Aahus’ nye kreative centrum. Ønsket var at samle undervisning og forskning i én rå, fleksibel og åben bygning, med værkstedskarakter, der kunne fordre et undersøgende og eksperimenterende miljø for udviklingen af fremtidens arkitektur.

Bygningen er bygget omkring enkle grundrum med store spænd og industrielle detaljer – et udtryk der tilpasser sig bymiljøet omkring skolen.

Om Kaspar Bonnén

Billedkunstner Kaspar Bonnén (f. 1968) er født og opvokset i København og uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1999. Han arbejder alsidigt i medier som maleri, installation, skrift og computerbaseret kunst. Ofte er afsættet personligt eller biografisk, som i hans seneste anmelderroste bog bag om min far.

Bonnén har haft soloudstillinger på blandt andet ARoS, Brandts og Moderna Museet i Stockholm, og er repræsenteret i en række museale samlinger, heriblandt hos SMK og Arken.