Oscar uddelingerne har en særlig kategori: Honory award for life long achievement.

Den pris har jeg altid syntes godt om. Ikke sjældent bliver den givet til personer, der slet ikke har fået en Oscar og bliver således ikke givet for en enkelt præstation, men netop for det hele billede, for det lange træk, men selvfølgelig ikke kun for slid og slæb, men for en kvalitativ indsats over lang tid.

Vi gav faktisk en pris, der svarer til den, jeg nu skal uddele, i 2010 til Jens Erik Sørensen for hans enestående indsats for ARoS. Vi har besluttet med uddelingen i dag at institutionalisere den som Ny Carlsbergfondets Hæderspris, men den vil ikke blive uddelt hvert år. Kun når oplagte kandidater viser sig.

En sådan har vi heldigvis i år.

Jeg vil ikke sige, at den, der skal have denne pris, er gået stille med dørene, for de ting, han har gjort og sat i værk, er bestemt synlige. Så er kønnet på plads. Det er heller ikke, fordi han er en stille mand. Han har i den grad ordets kraft og en stor tilstedeværelse i et rum. Man han gør ikke det, han gør, for egen vindings skyld, men altid for sagens skyld, så derfor træder hans person i baggrunden for det, han arbejder for.

Han er også en af de kolleger, der ikke er rendt af pladsen, men er startet i et område, er blevet der og har så bare stille og roligt fået området til at fylde mere og mere. En indsats over 36 år.

Jeg husker ham fra min tidlige karriere som en person med sine meningers mod, en mand med politisk tæft, der bestemt ikke tiede i forsamlingen. Han var en særdeles markant formand for det, der engang hed Statens Museumsnævn, og en kompetent redaktør af Museumsmagasinet. Der var især to ærefrygtindgydende mænd dengang, Hans Jeppesen og vores prismodtager, som jeg kan huske, man med respekt lyttede til, når de rejse sig op i krøllede skjorter og cowboybukser og talte.

Vores prismodtager går stadig i hvid skjorte og cowboybukser og bliver sjældent klippet endsige har tid til at rede sit hår.

Og det er netop, fordi han arbejder for en sag, der er større end ham selv, eller rettere sagt altid mange sager samtidig.

Jeg sad engang i priskomiteen til Årets Fynbo, og der var motiveringskunsten, at man skulle kunne tale længe om modtageren uden at nævne navnet.

Jeg har vist ventet længe nok. Og flere har sikkert allerede gættet.

Vores prismodtager har Roskilde og omegn som sit domæne. Han hedder Frank Birkebæk. Uddannet som historiker ved Københavns Universitet i 1976, medarbejder ved Vikingeskibshallen i Roskilde 1974-77, blev museumsinspektør på Roskilde Museum i 1977 og leder af museet kun to år efter i 1979. Blot 34 år gammel.

Ud over sit markante arbejde politisk for den danske museumsverden rakte Birkebæks verden ud over landets grænser. Han er initiativtager til det europæiske museumsnetværk Nemo og var i de første fem år formand for det. Netværket omfatter i dag 36.000 museer.

Han tog i Roskilde initiativet til Museet for Samtidskunst og er i dag stadig formand for bestyrelsen. Han begyndte at interessere sig for omegnskommunernes kulturhistoriske museer i 80’erne og indarbejdede filialmuseer under Roskilde Museum. Birkebæk tænkte på den måde fusion og synergi ind, længe før det blev så moderne, som det er blevet i dag.

2009 kom Frederikssund Museum ind under Roskilde Museum og samtidig Domkirkemuseet. Og i år indvies Danmarks Rockmuseum, som Birkebæk tog initiativ til for 10 år siden, så man må sige at det er en alsidig biks, han bestyrer.

Samtidig er selve Roskilde Museum vokset på stedet, og fra de halvanden ansatte, han startede med, er der nu, alt efter hvordan man tæller, imellem 70 og 100 ansatte. 

Samtidig har Birkebæk haft tid til at være redaktør af det, der først hed Museumsmagasinet, og i dag har fået navnet Danske Museer, fordi man gerne ville gøre målgruppen bredere end til kun fagfolk. Den rolle har Birkebæk haft i 18 år. Han har også haft tid til at skrive artikler og bøger om Vikingetiden samt børnebøger.

Alsidigheden hos Birkebæk aftegnes både i, at han har startet og nu gennemfører Rockmuseet, men også at han er præsident for Schubertselskabet og er optaget af moderne kompositionsmusik.

Ja, Frank, man bliver helt stakåndet over dette. Men heldigvis er du også god til at slappe af, med ture til Frankrig og Italien, og du er en livsnyder, der elsker god mad og vin. Og du er jo altid behageligt og godt selskab!

Frank Birkebæk, du hædres med denne pris, som er på 250.000 kr. for en imponerende indsats både for kunst og kultur. Det er usædvanligt og bemærkelsesværdigt, at en kulturhistoriker har øje for begge områder.

Prisen gives for en enestående og vedholdende indsats, der både har lokal, national og international betydning.

Din indsats har været uegennyttig, visionær, handlekraftig og målrettet. Du har gjort en indsats for at tænke på tværs, sat formidling højt, publikum i centrum og kvalitetsparametret har været tårnhøjt.

Derfor får du Ny Carlsbergfondets Hæderspris.

Karsten Ohrt