Bibliotek for ny kunstteori er en serie på foreløbigt syv planlagte bind, der med danske nyoversættelser af nogle af samtidskunstens væsentligste tænkere og teoretikere har til hensigt at forme kunstdiskussionen fremadrettet og dermed inspirere kunstnere, universitetsstuderende og dansk kunstvidenskab generelt. Lancering sker med udgivelsen af seriens to første bind: Hito Steyerls essaysamling Toldfri Kunst og Juliane Rebentischs Samtidskunstens teorier.
Bibliotek for ny kunstteori #1: Hito Steyerl
Hvad er kunstens rolle i den digitale globaliserings æra? Hvordan kan vi overhovedet lave og nyde kunst i dag? De spørgsmål stiller og besvarer kunstneren Hito Steyerl på svimlende vis i Toldfri kunst. Steyerl udforsker alt fra computerspil over WikiLeaks til politisk aktivisme og udbredelsen af kunst-frihavne med henblik på at blotlægge nogle af globaliseringens og den visuelle kulturs paradokser. Hito Steyerl (f. 1966) er tysk billedkunstner, filmskaber, forfatter og professor i mediekunst ved Universität der Künste Berlin.
Hito Steyerl. Toldfri kunst. Kunst i den verdensomspændende borgerkrigs tidsalder.
Oversat af Peter Borum og med efterord af Ferdinand Ahm Kragh.
300 sider. Pris: kr. 299,95. Udkommer 24. september.
Bibliotek for ny kunstteori #2: Juliana Rebentisch
Grænserne mellem kunstarterne er blevet lige så porøse som grænserne mellem kunst og ikke-kunst. Det stiller kunstteorien overfor en enorm udfordring. For hvad definerer kunsten, når den ikke længere bestemmes af de gamle genrer? Og hvad har det af betydning for kunsthistorien? Alt dette og mere til er de centrale emner i Juliane Rebentischs Samtidskunstens teorier. Juliana Rebentisch (f. 1970) er professor i filosofi og æstetik ved Hochschule für Gestaltung Offenbach am Main. Hun er forfatter til flere bøger, hvoraf Samtidskunstens teorier er den første i dansk oversættelse.
Juliana Rebentisch. Samtidskunstens teorier. En indføring.
Oversat af Peter Borum og med efterord af Jacob Lund.
262 sider. Pris: kr. 299,95. Udkommer 24. september.
Live arrangementer
Udgivelserne i Bibliotek for kunstteori vil blive suppleret af offentlige foredrags- og debatarrangementer. Første gang torsdag 24. september kl. 15 med foredrag af Juliana Rebentisch, som efterfølgende også deltager i en paneldiskussion med professor ved Kunstakademiet, Simon Dybbroe Møller, og lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, Jacob Lund. Moderator er kunstredaktør ved Information, Maria Kjær Themsen. Bestil billet.
Podcast-serie
Bibliotek for ny kunstteori bliver senere på efteråret fulgt op af en podcast om kunst og kunstteori med Maria Kjær Themsen som gennemgående vært.