Sianne Ngais Vores æstetiske kategorier. Det gakkede, det nuttede og det interessante er den tredje udgivelse i Bibliotek for ny kunstteori – en ny bogserie på foreløbigt syv planlagte bind med danske oversættelser af nogle af samtidskunstens væsentligste tænkere og teoretikere. Serien, som udgives i samarbejde mellem Informations Forlag og Ny Carlsbergfondet, har som ambition at skabe en større offentlig samtale om ny kunst og kunstteori gennem oversættelser af nyere, skoledannende kunstteori. I efteråret udkom seriens to første bind: Hito Steyerls essaysamling Toldfri Kunst og Juliane Rebentischs Samtidskunstens teorier.
Bibliotek for ny kunstteori #3: Sianne Ngai
Det gakkede, det nuttede og det interessante er æstetiske kategorier, der gennemstrømmer den postmoderne kultur. Kategorierne dominerer vor tids kunst og forbrugsvarer såvel som den måde, vi taler om de ambivalente følelser, kulturen afføder. I Vores æstetiske kategorier fra 2012 leverer Sianne Ngai en gentænkning af de æstetiske kategorier og udfolder en teori om, hvordan vi bruger kategorierne til at bearbejde den hyperkommercialiserede, massemedierede og performancedrevne senkapitalistiske verden. Og hun gør det med samme seriøsitet, som filosoffer tidligere har viet analyser af det skønne og det sublime.
Sianne Ngai (f. 1971) er professor i engelsk litteratur ved University of Chicago og forfatter til en række bøger.
Mød Sianne Ngai
I anledning af udgivelsen af Vores æstetiske kategorier inviterer Informations Forlag, Ny Carlsbergfondet og Statens Museum for Kunst til boglancering torsdag 20. maj kl. 16-18 i museets auditorium. Her vil kunstkritiker på Information, Maria Kjær Themsen, interviewe Sianne Ngai via videolink, og efterfølgende vil der være en paneldebat med deltagelse af Isak Winkel Holm, professor ved Københavns Universitet, Mette Houlberg Rung, kunstformidler på Statens Museum for Kunst og Mathias Kryger, kunstkritiker på Politiken.
Pris: 50 kr / Gratis for studerende. Adgang ved fremvisning af billet samt gyldigt coronapas. Billetten giver samtidig adgang til aktuelle udstillinger på Statens Museum for Kunst. Læs mere / køb billet.
Samtidskunsten forfra – en podcastserie
Som tillæg til Bibliotek for ny kunstteori udkom for nylig Samtidskunsten forfra – en serie på i alt syv podcasts, der gør os klogere på samtidskunsten; hvor den kommer fra, og hvad den vil. Læs og hør mere.