Ahmad Siyar Qasimis Lygtefører forestiller et landskab oplyst af en mørk skikkelse med en stærk lommelygte. I baggrundens klare himmel anes et orange skær – måske fra en oplyst by. Maleriets titel henviser til skikkelsen, der står ansigt til ansigt med en massiv mur af noget på en gang kendt og ukendt.

Hvert enkelt strøg i Ahmad Siyar Quasimis maleri er i sig selv abstrakt, og sammen skaber de et levende landskab med et underliggende drama, der udgør en kontrastfyldt oplevelse af at være i kontrol, men samtidig i direkte konfrontation med egen begrænsning.

Pressefoto i oliemaling

Ahmad Siyar Qasimi kredser ofte om modsætningsforholdet mellem det smukke og det tragiske. Konkret er afsættet for Lygtefører et pressefoto af det mexicanske grænsepoliti, der bruger kraftige lommelygter i jagten på flygtninge. Med malerisk præcision indkapsler Qasimi den gruende uro fra lygtens skarpe lys mod en uigennemtrængelig mur.

Små og lette penselstrøg skaber tilsammen et livagtigt landskab og understreger mødet mellem naturens æstetik og den rå eksistentialisme i flygtningenes vandring rundt i landskabet. Qasimi har i processen påført én farve ad gangen, og på den måde har han skabt en intens farvemætning, der blander sig på fladen og i øjet.

Med flamsk inspiration

I de seneste år har Ahmad Siyar Qasimi beskæftiget sig med genremaleriet og været inspireret af den flamske stillebens komplekse tradition for dekorative og allegoriske aspekter af noget oversanseligt. Hos Qasimi handler det allegoriske ikke om en klassisk metafysisk reference. I stedet refererer hans allegori til en fænomenologisk sansning af maleriet selv, hvor billedets betydning opstår gennem dets fremvisning, nutidighed og nærvær.

Om Ahmad Siyar Qasimi

Ahmad Siyar Qasimi (f. 1986) er født i Kabul og uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og bor og arbejder i København. Hans malerier låner billeder fra reklamer, internettet, computer(kamp)spil, film og tv. Hos Qasimi sameksisterer de mange forskellige billedfragmenter, og gør det vanskeligt at skelne mellem billeder fra computerspil og terroristisk propaganda. Ahmad Siyar Qasimis undersøger de sanselige nuancer i vores radikalt forandrede virkelighed og dens komplekse og ustabile blanding med fiktion.

Qasimi har blandt andet udstillet på Arken, Galleri Tom Christoffersen, i Rundetårn og på Kunsthal Charlottenborg, samt har repræsenteret Danmark ved JCE Biennalen 2017-2019.