Værkerne af de i alt 17 danske samtidskunstnere er udvalgt med respekt for den indre arkitektur i Mærsk Tårnet. Valget af større, monumentale værker med et enkelt udtryk skal komplementere det indre rum, der er kendetegnet ved skulpturelle niveauspring og markante snoede trappeforløb, som tillader kig til flere etager ad gangen.

”Vi vil gerne udbrede kunsten til en vægtig uddannelses- og forskningsinstitution, som det sundhedsvidenskabelige fakultet er. Dertil kommer, at Mærsk Tårnet er en markør i byrummet. Vi har udvalgt 17 kunstnere til udsmykningen, herunder Marie Lund, Farshad Farzankia, Per Kirkeby, Tal R og Peter Linde Busk. Faktisk tegner udsmykningen et fint billede af kunsten i dag, og den viser samtidig, at kunst kan tilføje bygninger et særligt erkendelsesmæssigt potentiale. Billedkunsten viser os imaginære landskaber, vi kan lade os inspirere af til at tænke verden på ny – og den er med til at danne os som hele mennesker,” siger Stine Høholt, bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet.

Organiske kobberformer

På en rå betonfrise et par meter over gulvet i kantinen hænger fem kobberskulpturer af den danske kunstner Marie Lund. De fem organiske former er skabt af kobberplader, der er blevet varmebehandlet og snoet omkring egen akse. Det gyldne materiale spiller sammen med bygningens ydre kobberfacade og giver samtidig varme til de hvide borde og lamper inde i rummet. Og den blanke overflade skinner i lyset fra vinduerne og spejler det omgivende rum.

Med hver sin abstrakte form fremstår skulpturerne som små individuelle kroppe, der er gået på opdagelse. Men de skaber samtidig en fælles fortælling om en samlet gruppe af delelementer, en familie af organiske rørformationer, der med præcision har fundet frem til den rette hylde i det industrielle rum.

Marie Lund er optaget af at lave kunst, som understøtter det rum, værkerne placeres i. Hun er uddannet og bosat i udlandet og har en international karriere bag sig med udstillinger på nogle af verdens største museer.

Nedslag i dansk samtidskunst

Udsmykningen i Mærsk Tårnet viser dansk samtidskunsts forskellige udtryk og materialer, fra maleri, silketryk, kobber og laserchromprint på plexiglas til hæklet avispapir og bøjet neon.

På nogle af de øverste etager er Per Kirkeby repræsenteret med værker, der formgiver geologiske lag. Mens det i værket af Christian Lemmerz er individet og kroppen, der er i fokus. I udsigtssalen på 15. etage, hænger et stort maleri af den dansk-iranske kunstner Farshad Farzankia, der er blevet kendt for sit farverige, figurative maleri. Derudover består udsmykningen af værker af helt centrale danske billedkunstnere, som Tal R, John Kørner, Peter Linde Busk og Malene Landgreen.

Mærsk Tårnet blev opført i 2017 med støtte fra A.P. Møller Fonden. Det 15 etager høje forskertårn er en del af Københavns Universitet, en tilbygning til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Nørrebro.