Siden 2014 har Henrik Saxgren pendlet mellem Danmark og Grønland. I alt har fotografen tilbragt mere end seks måneder ved Pittufik i selskab med de lokale. Han har fulgt med i jagten ude på havisen, kørt hundredvis af kilometer i hundeslæde og igennem kameraets linse, dokumenteret livet i den barske og monumentale arktiske natur. Resultatet er billedserien 76° N, som samles i udgivelsen Ultima Thule, støttet af Ny Carlsbergfondet. I denne forbindelse har fondet også deponeret en række af Henrik Saxgrens fotografier på Vesthimmerlands Gymnasium, hvor de inspirerer faglige forløb og giver stof til eftertanke.
Livet i Ultima Thule
Begrebet ”Ultima Thule” fremkalder mange associationer. Det var det sagnomspundne navn, som betegnede verdens nordligste ende i antikkens og middelalderens geografiske verdensbillede. Det blev inspirationen for makkerparret Knud Rasmussen og Peter Freuchen, da de i 1910 etablerede en handelsstation ved de nordligste grønlandske bebyggelser i Pittufik, som de navngav Thule.
Ligesom opdagelsesrejsende før ham har Henrik Saxgren været draget af livet og naturen i Nordvestgrønland, fortæller han. Derfor satte fotografen sig for at dokumentere det og tilbyde offentligheden et indblik i en enestående verden, som sjældent repræsenteres. Selvom nutidens beboere i Thuleregionen har moderne levestandarder, ernærer de sig fortsat ved jagten på havpattedyr som i deres forfædres tid. Det er en fysisk krævende og ofte farefuld profession, som fotografen oplevede på første hånd, da han i løbet af sine ophold fulgte jægerne ud på kanten af havisen i 35-graders frost i søgen efter hvalrosser, sæler og narhvaler.
Smeltende havis
Thulefolkets levevis og kultur er dybt forankrede i det arktiske økosystem, som de har tilpasset sig siden de første mennesker slog sig ned i området i paleolitisk tid. Det er et fundament, som nu trues af klimaforandringer, smeltende havis og reducerede dyrebestande. Således handler Ultima Thule ikke blot om livet i Arktis, men understreger planetens fælles udfordringer.
”Kloden har eksisteret i mere end 4,5 milliarder år, mennesket i mindre end 150.000 år. I det perspektiv er vi en ganske lille parentes. Kloden kælver sine isbjerge og fryser havene til is, når det passer den. Den lader storme rase og kulden bide, når det passer den. Det er kloden, der sætter betingelserne. Vil vi være her, må vi indordne os – eller blive knust,” skriver fotografen i bogens indledning.
Faglige diskussioner
I Vesthimmerlands Gymnasium er elever og lærere begejstrede for den nærhed og karakter, som billederne giver til det fællesrum, hvor otte store fotografier nu hænger, fortæller rektor Jette Rygaard Poulsen.
”Som rektor glæder det mig at se de unge diskutere og kommentere kunsten på vores vægge. Lærerne er alle som én meget positive over både løftet af rummet rent udseendemæssigt og de gode muligheder for at inddrage fotografierne i undervisningen. Specielt vores religionslærere vil benytte dem som afsæt for undervisningsforløb om andre kulturer og religioner,” siger hun.