Arbejdet med gobelinerne foretages af professionelle vævere på historiske gobelinværksteder i Paris, Beauvais samt i Aubusson under supervision af de fire danske kunstnere. Den daglige ledelse af projektet varetages af Mobilier national, der hører under det franske kulturministerium, og som står for den daglige drift af de historiske gobelinværksteder.
En væsentlig opgave
Fra fransk side er der tale om en både stor og væsentlig opgave, som berører et sjældent kunsthåndværk, der rækker tilbage til 1400-tallet:
”Denne eksklusive ordre til Mobilier national er symbolsk på mange måder. Både fordi den repræsenterer rækkevidden af vores lands håndværk, og fordi den skaber grundlag for et væsentligt kulturelt partnerskab mellem fremragende fransk knowhow og danske kunstneres kreativitet,” udtaler Frankrigs kulturminister, Roselyne Bachelot.
Hervé Lemoine, direktør for Mobilier national fortsætter: ”Med dette usædvanlige projekt sikrer Ny Carlsbergfondet, at vores værksteders færdigheder bliver synliggjort på enestående vis.”
Fransk forhistorie
Den samlede udsmykning til Koldinghus er en donation fra Ny Carlsbergfondet. For fondets vedkommende er der ligeledes tale om et exceptionelt projekt:
”Serien af gobeliner til Koldinghus hører til blandt de mest omfattende og ambitiøse projekter i Ny Carlsbergfondets snart 120 år lange historie. Samarbejdet mellem Frankrig og Danmark, mellem hæderkronede, dygtige franske institutioner og fire af Danmarks væsentligste billedkunstnere, er et samarbejde, vi med stort engagement ser frem til at følge og understøtte,” udtaler forkvinde for Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.
Båndene mellem Frankrig og Ny Carlsbergfondet rækker langt tilbage. Fondets stifter, brygger Carl Jacobsen, orienterede sig tidligt mod fransk kunst. Hans betydelige samling af fransk skulptur, ikke mindst af værker af Auguste Rodin, dannede kimen til Ny Carlsberg Glyptotek, som i dag også huser en af de væsentligste samlinger af fransk maleri uden for Frankrig.
Ceremoni i Paris
Det ambitiøse fransk-danske samarbejde er netop blevet markeret ved en ceremoni på det hæderkronede Manufacture des Gobelins i Paris med deltagelse af den franske europaminister, Clément Beaune, de fire danske kunstnere samt repræsentanter fra Mobilier national, Danmarks Ambassade i Paris, Koldinghus og Ny Carlsbergfondet.
Til Koldinghus
Det møjsommelige og yderst tidskrævende arbejde med gobelinerne har endnu ikke en slutdato. Ved færdiggørelsen på værkstederne i Frankrig overdrager Ny Carlsbergfondet gobelinerne til Kongernes Samling, hvorefter de vil indtage Riddersalen og Dansesalen på Koldinghus. De to sale var førhen én stor sal, skabt af Christian 4 i forbindelse med en ombygning af det gamle kongeslot i begyndelsen af 1600-tallet. Når gobelinerne flytter ind, reetableres noget af den oprindelige sammenhæng mellem salene.
Motivisk er gobelinerne også relateret til Koldinghus’ historie. Hver kunstner fortolker i storformat et tema, relateret til slottet i Kolding. Gobelinerne udføres 1:1 ud fra kunstnernes originale kartoner. De fire største gobeliner kommer hver til at måle 300 x 600 cm, mens de tolv mellemstykker mellem salenes vinduer, de såkaldte entre fenêtres, hver måler 80 x 280 cm.