Humor og feministisk kritik er grundstenene i Benedikte Bjerres store skulpturinstallation af ballonhøns, Lisa’s Chickens (Farm Life) fra 2022.

Med afsæt i tegninger af den afdøde svenske kunstner C.F. Hill genfortolker Tal R kvindekroppen i et legende og ekspressivt formsprog. Det er blevet til værkserien Hotel Malmö fra 2021.

Med støtte fra Ny Carlsbergfondet indgår disse to vægtige danske samtidsværker nu i Malmö Konstmuseums samling.

Heliumhøns

Benedikte Bjerres skulpturinstallation Lisa’s Chickens (Farm Life) består af 50 hønseformede heliumballoner. Under hver hønes fod står der skrevet et af de 50 mest populære pigenavne fra det givne år og land, hvor værket udstilles. I værkets genopsætning på Malmö Kunstmuseum er det altså svenske pigenavne, der gengives under fødderne.

Ved implicit at spille på udtryk som ”chicks” og ”hønsegård” kommenterer værket kritisk på den både sproglige og kulturelle sammenstilling af kvinder og høns.

Hver hønes personlige pigenavn står i skarp kontrast til hønseballonernes anonyme og masseproducerede udtryk. Samtidig tilføjer værket de feministiske tematikker en lethed og humor i kraft af hønsenes naive formsprog og farver.

C.F. Hill genfortolket

Danske Tal R og svenske Mamma Andersson har begge været med til at bane vejen for det nordiske maleri i det 21. århundrede. Til fællesudstillingen ”Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill” har de to kunstnere skabt værker med inspiration fra Malmö Konstmuseums store samling af tegninger af den svenske kunstner Carl Fredrik Hill (1849-1911).

Tal Rs bidrag, værkserien Hotel Malmö, der portrætterer kvindekroppe på hotelværelser, er et godt eksempel på Tal Rs evne til at nyfortolke andre kunstneres visuelle sprog. Foruden C.F. Hill går serien nemlig også i dialog med museets øvrige samling af modernistisk kunst og leder særligt tankerne mod Matisse og Picassos kvindeportrætter.

”Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill” vises på Kunsten i Aalborg indtil april, hvorefter den åbner i Malmø i maj 2023.

Malmö Konstmuseum

Malmö Konstmuseum har sammen med Malmö Museum til huse i nordens største Renæssanceslot, Malmøhus. Museets samling består af over 40.000 kunstværker fra perioden 1990-2022 og har særligt fokus på nordisk kunst og kunsthåndværk, som udgør omtrent en fjerdedel af samlingen. Her indgår blandt andet danske samtidskunstnere som Jeanette Ehlers, Olafur Eliasson og Kirstine Roepstorff.

Om Bennedikte Bjerre

Bennedikte Bjerre (f. 1987) er uddannet fra Städelschule i Frankfurt og Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. Hendes kunstneriske praksis er orienteret mod forholdet mellem rum, komposition og krop og hun arbejder primært med skulptur og installation. Bjerre er særligt interesseret i krydsfeltet mellem den enkeltes subjektive erfaring og den kollektive bevidsthed i sociale rum.

Ved siden af sit kunstneriske virke underviser Bennedikte Bjerre som professor ved Det Jyske Kunstakademi.

Om Tal R

Tal R (f. 1967) tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2000 og var i perioden 2005-2014 professor ved Kunstakademie Düsseldorf. Tal R er kendt for sine store farverige malerier, men arbejder alsidigt med medier som collage, tegning, print, skulptur og installation. Tal R er blevet hædret med flere priser, heriblandt Eckersberg Medaljen i 2005 og Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat i 2016.