Per Bak Jensens værker rummer et universelt billedsprog, som samtidig undersøger forskelligartede temaer og motiver. Billederne kan ved første øjekast se tomme ud, renset for menneskelig tilstedeværelse. Men ser man nærmere, finder man spor efter menneskelig indgriben. Per Bak Jensen finder ofte sine motiver på baggrund af en meditativ arbejdsproces. Han tror på, at ethvert sted gemmer på en hemmelighed eller gåde, som han forsøger at indfange og fastholde i fotografiet.

Stilhed og fravær

Fotografiet, der historisk har været anvendt til dokumentation, bliver hos Per Bak Jensen en søgen i rum og objekt for at finde noget elementært menneskeligt eller en overordnet historie. Han udvælger og afsøger motiver, der rummer en dyb stilhed og ordløs fortælling om et indre liv. De tre fotografier, som nu vil være at finde i Kunstmuseet i Tønders samling, besidder en åbenhed, der fordrer en fri fortolkning for den enkelte. Dette skaber en dialog med beskueren, og værkerne får på denne måde tilført et ekstra lag end blot det dokumentariske.

Gensyn

Kunstmuseet i Tønder fokuserer i sit virke på nordisk kunst, som sættes i spil i udstillinger med både ældre kunst og samtidskunst. Per Bak Jensen er en væsentlig repræsentant for den nordiske klangbund og en kunstner, der formår ikke kun at dokumentere det særligt nordiske, men også søger at forme den og formidle den gennem sin kunst. Gensyn, Figur og Spir var alle at finde, da Kunstmuseet i Tønder udstillede Per Bak Jensens værker i soloudstillingen ”Gensyn” i 2015.  

Om Per Bak Jensen

Per Bak Jensen (f. 1949) er fotograf og en af Danmarks førende inden for det moderne landskabsfotografi. Han tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1986, hvor han var den første til at udtrykke sig gennem fotografiet alene. Han var desuden professor på Kunstakademiet i perioden 1986-2009. Per Bak Jensen er repræsenteret på en lang række museer i ind- og udland, bl.a. MoMA, Museum of Modern Art og The Metropolitan Museum of Art, begge i New York, Statens Museum for Kunst og Louisiana. Han er hædret med adskillige priser, bl.a. Eckersberg Medaillen (2005), Thorvaldsen Medaillen (2015) og Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat (2009).