Med kunstpriserne anerkender Ny Carlsbergfondet personer, der yder en særlig indsats i det danske kunst- og museumslandskab. 

Ny Carlsbergfondets Hæderslegat

Prisen hædrer en eller flere personer, der arbejder i kunstens tjeneste og som over tid har bevist en ypperlig faglig ambition samt har haft afgørende betydning for dansk kunstliv.

Ny Carlsbergfondets Hæderslegat tildeles i 2022 til Elmgreen & Dragset.

Elmgreen & Dragset

Under en umiddelbart fængende appel, ofte med et let aflæseligt fortællende symbolsprog, og med et ikke ubetydeligt element af humor, ligger der i Elmgreen & Dragset værker altid et dybere lag af kritik af vores fordomme og antagelser om verden, samt modet til at udfordre gældende magtstrukturer. Det være sig politiske, kulturelle eller for den sags skyld kommercielle. Særligt vil Ny Carlsbergfondet gerne fremhæve Elmgreen & Dragsets for deres eminente evne til at skabe kunstværker til det offentlige rum.

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat

Prisen tildeles til en eller flere kunstnere, der med mod, originalitet og gennemslagskraft markerer sig både i Danmark og internationalt. 

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat gives i 2022 til to kunstnere: Lea Porsager og Tue Greenfort.

Lea Porsager

Lea Porsager har en brændende kunstnerisk vision, et stærkt intellekt og evnen til at opnå resultater sammen med andre. Hun har gjort bemærket gennem udsmykninger i det offentlige rum, hvor hun for alvor har slået sin position fast, som en kunstner, der leverer det uventede konceptuelle greb. Lea Porsager hædres af Ny Carlsbergfondet for at tilføre dansk samtidskunst en helt særlig konceptuel position. For unik og vild kunst i det offentlige rum. Og for en helt enestående kobling af det spirituelle og videnskaben, som viser os alternative stadier for billedkunst.

Tue Greenfort

Det fantastiske ved Tue Greenforts praksis er faktisk ikke, at han er en pioner ud i økokunst. Det er ikke, at han kom først eller plantede flaget. Det er snarere det modsatte: at han får os til at studere jorden lige under vores fødder. Og denne jord er ikke bare et spørgsmål om økologi, økosystemer, klima, om økokunst og klimakunst. I en klimamodel medtages kun de data, som forskerne kan regne på. Men i Tue Greenforts kunst rumsterer også en masse andre faktorer og forhold, som vi ikke kan redegøre for. Det er for Tue Greenforts arbejde i et sådant landskab, at han modtager Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat.

Carl Jacobsens Museumsmandslegat

Prisen tildeles til en eller flere museumspersoner, der med betydende faglighed og professionalisme formår at skabe fornyende og udviklende rammer for kunstens repræsentation.  

Carl Jacobsens Museumsmandslegat gives i 2022 til to museumspersoner: direktør ved Frederiksbergmuseerne Astrid la Cour og direktør ved CLAY keramikmuseum Danmark Pia Wirnfeldt.

Astrid la Cour

Med Cisternerne, der er en del af Frederiksbergmuseerne, har Astrid la Cour virkelig skilt sig ud i dansk og internationalt kunstliv. At gøre disse i grunden uhyggelige, ubehagelige, ugæstfrie rum til ramme om udsøgte, ekstremt generøse møder med kunsten. Møder hvor vi på den ene side hver især er alene, kastet tilbage på os selv i mørket. Men på den anden side også samtidig bliver del af et tydeligt fællesskab om dén oplevelse. Ensomheden og fællesskabet. Dén kerneværdi i vores møde med kunsten har Astrid la Cour og Cisternerne gjort lysende klar.

Pia Wirnfeldt

Det kræver en dygtig, ansvarsbevidst og engageret leder at forme, drive og udvikle et sted som Clay. Pia Wirnfeldt tildeles Carl Jacobsens Museumsmandslegat 2022 for sit dedikerede, ambitiøse, kreative og grundige arbejde med at skabe et museum, som opererer på et højt fagligt niveau både nationalt og internationalt. Som formidler og aktiverer en helt fantastisk samling på nytænkende og inddragende måder, og som binder nyt og gammelt, Lillebælt og den store verden sammen på smuk og harmonisk vis.