Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag den 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en faglig reception i festsalen på Glyptoteket.
Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats for dansk kunst- og museumsliv. Når man tildeler en person en pris, forvandler man for et øjeblik mange års hårdt og vedholdende arbejde til en begivenhed her og nu.
Dette års prisvindere er:
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på DKK. 100.000:
Morten Stræde
Morten Strædes tanker er interessante og inspirerende, kloge og præcise. Men han er først og fremmest kunstner. Strædes værker er ekstremt og vidunderligt komplekse og, som al stor kunst, så er de helt egensindige. De er også alt andet end konceptuelle, de er langt snarere sensuelle, sanseappellerende, de er af en særegen langsomhed eller tøven. I sit arbejde lefler Morten Stræde aldrig hverken for den gode eller for den dårlige smag. Vi kan alle glæde os over, at hans særegne værker langsomt men sikkert breder sig i det offentlige rum, ud over det ganske land. For den indsats tildeles Morten Stræde Ny Carlsbergfondets kunstnerlegat på kr. 100.000.
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på DKK. 100.000:
Trine Søndergaard
Trine Søndergaard skaber værker, som prioriterer eftertænksomheden og giver den et visuelt sprog. Med sine fotos af historiske egnsdragter og sørgeslør peger hun på, at generationer før os har oplevet det samme som os i dag, fx sorg. Døden er et andet gennemgående tema, og sådan må det nødvendigvis være, når man som Trine Søndergaard arbejder målrettet med fotografiets væsen og den standsning af tid, og dermed af liv, som definerer netop dette medie. Trine Søndergaard tildeles Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat for sit virke, der har internationalt niveau, og som er med til at udvikle fotografiet som kunstart.
Carl Jacobsens Museumsmandslegat på DKK. 150.000:
Gitte Ørskou, Kunsten
Gitte Ørskou var som inspektør/overinspektør blandt de drivende kræfter i udviklingen af Aarhus Kunstmuseum/ARoS i den proces, der omskabte et mindre provinsmuseum til en også faglig sværvægter i det danske kunstliv. I 2009 fik hun foden under eget bord på Kunsten i Aalborg og gik straks i gang med, ikke bare at lave bordet om, men mere eller mindre sætte hele møblementet i spil. Siden da har Gitte Ørskou revitaliseret museet på næsten alle niveauer. Først og fremmest gennem en perlerække af bemærkelsesværdige og fagligt skarpe udstillinger, men også gennem den store ombygning, her fra 2014-2016, som i sig selv fremstår utrolig vellykket – arkitektonisk, formidlingsmæssigt og ikke mindst fagligt. For dette store arbejde får Gitte Ørskou Carl Jacobsens museumsmands legat på kr. 150.000.
Ny Carlsbergfondets Hæderslegat på DKK. 250.000:
Helle Behrndt, Kunstforeningen Gl. Strand
Helle Behrndt har altid haft et præcist blik for, hvad der rør sig i samtidskunsten og blandt de unge kunstnere. De udstillinger, Helle Behrndt er ansvarlig for, har altid høj professionalisme i finish og formidling. Emnerne overrasker, og den nære kontakt til kunstnerne giver et forfriskende pust til alt, hun rør ved. Dette har hun bevist på Tranegården, hvor hun stod bag den banebrydende udstilling Kniven på hovedet i 1982, dernæst på Sophienholm og siden 1990 på Kunstforeningen Gl. Strand, der i helle Behrndts tid er blevet succesfuldt moderniseret og udvidet flere gange. For sit fremragende og visionære arbejde med kunsten, sin professionelle og visuelle måde at drive kunstinstitutioner på og for sin insisteren på at formidle med samfunds- og samtidsrelevans tildeles Helle Behrndt Ny Carlsbergfondets Hæderslegat.