Landskaber og tavse rum, spejlinger og serielle fortællinger om kvindens rolle gennem historien. Det er blot nogle af de temaer, som Trine Søndergaards fotografiske værker kredser om i kunstnerens soloudstilling på Göteborg Kunstmuseum.

Meningsfulde forbindelser

Trine Søndergaards værker er ofte kendetegnet ved et stille drama. I en række fotografiske serier skildrer hun rum, landskaber, planter og mennesker, med billedlige gentagelser og små forskydninger. Hun benytter sig af en cirkulær visuel arbejdsgang, hvor motiver fra tidligere værker genskabes og dermed danner meningsfulde forbindelser, altid med en finfølt balance mellem det spontane og det præcise, det planlagte og det tilfældige.

Den dokumenterende tilgang, som Søndergaards fotografier er baseret på, nuanceres gennem poetiske, flydende fortællinger og en absolut nærhed til kunsthistorien. Hun skaber ekstra rum ud fra den virkelighed, hun ser. Rum, som beskueren kan kigge med ind i, dvæle ved eller lade blikket vandre hen over. 

Her får det daglige og det højtidelige lige meget plads, og understrømme af melankoli, tab og idéen om billedet som en mental tilstand ud over sproget fremstår som tilbagevendende temaer.

Udstilling og katalog

Udstillingen Trine Søndergaard 148 Works vises på Göteborg Kunstmuseum fra 18. april – 20. september 2020 og præsenterer 148 fotografiske værker fra perioden 2005-20. Til udstillingen er der i et samarbejde mellem kunstneren, museet, forfatterne og designeren udarbejdet et omfattende katalog, der med nyt tekstmateriale og et stort billedmateriale opsummerer Trine Søndergaards kunstneriske virke. Ny Carlsbergfondet har støttet udstillingskataloget.

Om Trine Søndergaard

Trine Søndergaard (f. 1972) bor og arbejder i København og betragtes som en af Danmarks væsentligste fotokunstnere. Hun har bl.a. modtaget Albert Renger-Patzscg Prize i 2000 og Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat i 2017. Hendes arbejde er velrepræsenteret på en række museer i ind- og udland, bl.a. på Det Nationale Fotomuseum, Skive Museum, MUSAC i León, Nasjonalmuseet i Oslo, The Israel Museum i Jerusalem og Maison Européenne de la Photographie i Frankrig.