I Bygning 313, kaldet Climate Challenge Laboratory, på DTU Lyngby Campus møder studerende og forskere nu fire værker skabt af den danske kunstner Tue Greenfort. Værkerne, der blandt andet er skabt i indfarvet genbrugsglas og forbrændte granplanker, skal inspirere forskere og studerende i laboratoriet til nytænkning.
I den nyopførte bygning udvikler fysikere, kemikere, energiingeniører og biologer løsninger på nogle af verdens klimaudfordringer sammen med forskere fra andre fagdiscipliner, studerende og virksomheder.
Kunst i byggeriet
Værkerne er skabt til den specifikke bygning i tæt udveksling med arkitekterne bag huset og laboratoriets forskere.
”Opgaven for kunsten er at skabe udtryk og stemning og forme det her hjerterum, som arkitekterne har været med til at definere for videnskabsfolkene,” siger Tue Greenfort.
Tue Greenforts fire værker til Climate Challenge Laboratory, Helios, Photosynthesis, Huset Brænder og Climate Zones, er blivende værker; en del af bygningen og samtidig en kommentar til den viden, bygningen skal udvikle.
Helios
Værket hænger i trapperummet centralt i bygningen og består af en lysende og bevægelig glasmosaikskive på to meter i diameter, der roterer om sin egen akse med en hastighed, der bestemmes af sollysets.
Tue Greenfort forklarer, at værket tager udgangspunkt i hinsides civilisationers solkulter og deres billedliggørelser af solen, som næsten alt liv på jorden er afhængig af og som samtidig er i stand til at forandre jordens overflade til en gold ørken.
”Derudover kan solen ses som et symbol på Power-to-X og inspirere til nytænkning af fremtidens teknologiske løsninger på den grønne omstilling.”
Værket er skabt af genbrugsglas fra solceller. Tue Greenfort arbejder sammen med et tysk firma, der har specialiseret sig i at omdanne glaspaneler fra solceller til et nyt glasmateriale, der kan bearbejdes.
”Det er jo lidt af en gave at finde sådan et materiale. Det taler ind i vores tid, hvor også industrien har indset vigtigheden af at genbruge materialer. Man kan ikke bare blive ved med at bygge nyt i flamingo og beton.”
Photosynthesis
Laboratoriet i det nye Climate Challenge Laboratory rummer blandt andet et avanceret elektronmikroskop. Med reference til dette særlige mikroskop slynger en lang lysskulptur sig nu ned gennem trapperummet på tværs af alle etager fra top til bund.
Photosynthesis er inspireret af cyanobakterien, i folkemunde blågrønalgen, der er en mikroskopisk organisme, som i tidernes morgen sandsynligvis var ophavet til fotosyntesen og dermed gjorde jordens atmosfære iltholdig.
”Tekniker, som udvider vores evne til at se - om det er et mikroskop eller en kikkert - så er det fascinerende. Det, som er umådeligt småt, relaterer sig i det modsatte - det umådeligt store, objekter bliver til verdener, når man zoomer ind på det og andre objekter bliver synlige alt efter skala. Det er et mikro-makro kosmos. En form for holistisk anskuelse af kompleksiteter, der åbner og lukker sig alt efter hvorfra man betragter det. Det er en kongstanke for mig; det vi ser, er ikke umiddelbart synligt. Instrumenterne er en udvidelse af vores sanselige apparat,” forklarer Tue Greenfort.
Fotosyntese er den drivende faktor for livet på jorden og et billede på sammenhængen mellem energi og liv.
”Og det er det, vi skal hen imod. En anden måde at tænke energiproduktion på. Vi skal sikre os, at vi samtidig med at skabe energi understøtter alt andet liv og livsprocesser på jorden. Ellers uddør vi som så mange civilisationer før os,” forklarer Tue Greenfort.
Strukturen i lysskulpturen består af en kæde af 3D-printede plastikceller omsluttet af et håndvævet net af optiske fibre. Værket er blandt andet lavet af granuleret polypropylen, plastikmateriale genbrugt fra DTU.
Huset brænder
Husets fællesareal i stueetagen giver rum til vidensdeling, uformelle møder og sociale aktiviteter blandt de studerende og forskere.
Huset brænder er en enlig forkullet træsøjle, som er en del af bygningens bærende konstruktion.
”Det brændte træ er et let aflæseligt billede og symbol på de voldsomme globale, til stadighed presserende, klimaforandringer verden står overfor, blandt andet med ekstreme natur- og skovbrande. Det er ikke i morgen, vi skal handle. Det er nu, huset brænder” siger Tue Greenfort om værket.
Climate zones
Tue Greenfort har inddelt planter og træer i bygningen efter deres respektive klimazoner: tempereret og tropisk.
”Dermed indskrives de konceptuelt i en udvidet klimafortælling. Planter og træer er ekstremt udfordrede grundet de drastiske klimatiske ændringer, vi er vidner til,” forklarer han.
Samlet historie
De fire værker i Climate Challenge Laboratory er en del af en samlet fortælling.
”Det er en måde at indtage bygningen på fire forskellige måder, som alle fortæller en sammenhængende historie om den klimatiske udfordring, vi står overfor," siger Tue Greenfort.
Bygningen og kunstprojektet kan fra slutningen af 2024 opleves som en del af DTU’s kunstrute, der giver en guidet tur forbi 14 kunstværker på DTU Lyngby Campus.
Tue Greenforts kunstprojekt er doneret af Ny Carlsbergfondet efter en ansøgning fra DTU.
Om Tue Greenfort
Tue Greenfort (født 1973) har studeret på Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main og på Det fynske kunstakademi.
Tue Greenfort er en pioner ud i kunst, der beskæftiger sig med klimaet, med naturen og med klimaforandringer. Han har haft soloudstillinger over det meste af verden. Han begyndte som billedkunster og har siden bevæget sig over i større installationer.
Tue Greenfort modtog i 2022 Ny Carlsbergfondets kunstnerlegat.