Mød evolutionsbiolog og professor ved Cambridge University og Københavns Universitet, Eske Willerslev, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om arv og DNA. Billedkunstner Julie Nord, som netop har modtaget Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat, fortsætter aftenen. Hun interviewes om sit særegne billedunivers, der ofte kredser om spændingsforholdet mellem konstruktion og oprindelse i den menneskelige identitet. Afslutningsvis vil samlingschef og arkæolog Rune Frederiksen med udgangskpunkt i de antikke skulpturer i Festsalen give indblik i, hvordan romerske motiver, positurer, metoder og udtryk gik i arv.
Willerslev og Nord
Hvor vi kommer fra? Det har været det helt centrale spørgsmål i Eske Willerslev banebrydende forskning. Evolutionsbiologen og professoren er i dag verdensførende i at kigge på DNA i alt fra ældgamle knogler til iskerner. Hans forskning har omskrevet menneskets forhistorie i både Australien, USA og Grønland. Willerslev modtog for nylig Carlsbergfondets Semper Ardens-bevilling til i samarbejde med bl.a. Carlsberg Laboratorium at kortlægge arvemassen i fortidens ris med henblik på at finde gener, der kan anvendes til at gøre nutidens ris stærkere og mere overlevelsesdygtige.
Julie Nord har sat et aftryk i ny dansk kunst, som er helt og holdent hendes eget. I en tid med overvægt af konceptuelle og abstrakte udtryksformer har hun udviklet et yderst personligt, figurativt billedsprog, der ofte tager afsæt i portrætgenren. Men intet er, som det umiddelbart fremstår i Nords billedunivers. Hendes ”portrætter” peger hurtigt væk fra den sandfærdige gengivelse. Det realistiske og intime kobles med det absurde og fremmede, således at hendes persongalleri snarere end at foreslå genkendeligt ophav bliver urovækkende påmindelser om de konstruerede facetter af den menneskelige identitet.
Kunst, viden og øl
Videnskab|Lidenskab, som er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket, sætter videnskabsfolk og billedkunstnere i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviews og dialog. Aftenerne byder desuden på guidede nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets rige samling. Hver gang på baggrund af et aktuelt tema og hver gang med gratis pauseudskænkning af aftenens øl, der udvælges særligt til lejligheden af Carlsberg Laboratorium.
Det ligger til familien
Videnskab og kunst ligger dybt i Carlsbergfamiliens DNA. Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, moderniserede ølbrygningen gennem banebrydende videnskabelige metoder, ligesom han sikrede Carlsbergs fortsatte, massive støtte til videnskaben gennem etableringen af Carlsbergfondet. Historien gentog sig med sønnen Carl Jacobsen, der via overskuddet fra sit bryggeri og oprettelsen af Ny Carlsbergfondet blev den til dato største danske kunstmæcen, bl.a. ved donationen af sin enorme kunstsamling og Ny Carlsberg Glyptotek. Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet hører i dag til de største i landet, når det gælder støtte til henholdsvis videnskab og kunst.
Det er denne både strittende og levende arv, som Videnskab|Lidenskab samler sig omkring med det formål at skabe et format til at formidle nogle af videnskabens og kunstens mange indsigter.