Mød astrofysiker og professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om stjernestøv og planetdannelser. Billedkunstner Eric Andersen fortsætter aftenen, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der også byder på afstikkere i det ydre rum. Afslutningsvis kaster Glyptotekets ægyptolog Tine Bagh et granskende blik på universets skaber Ptah i et af museets ægyptiske mesterværker, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i den smukke Festsal.
Kunst, viden og øl
Videnskab|Lidenskab, som er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket, sætter videnskabsfolk og billedkunstnere i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviews og dialog. Aftenerne byder desuden på guidede nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets rige samling. Hver gang på baggrund af et aktuelt tema og hver gang med gratis pauseudskænkning af aftenens øl, der udvælges særligt til lejligheden af Carlsberg Laboratorium.
Andersen og Andersen
Det er selveste universets genese, der er genstand for Anja C. Andersens opsigtsvækkende forskning. Astronomen og astrofysikeren, som til daglig er professor ved Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Instituttet, har gennem de seneste år forsket i, hvordan stjerner og planeter dannes. Det særlige fokus i hendes forskningsfelt er det kosmiske støv, det såkaldte stjernestøv, og ikke mindst dets komplekse rolle i stjerneprocesser. Anja C. Andersen har modtaget en lang række forsknings- og formidlingspriser.
I mere end 50 år har billedkunstneren Eric Andersen forundret verden med sine kunstneriske manifestationer, som typisk opererer i snitfladerne mellem kunst, videnskab og teknologi. Hvad end det er performances, happenings eller egentlige fysiske værker kendetegner Eric Andersens kunst sig ved en art forstørret nysgerrighed til verden, dens materie og muligheder. Det gælder også verden uden for jordens atmosfære, som i satellitprojektet MARIANNE – An Eiffel Tower in Space, der involverer opsættelsen af tre nye menneskeskabte stjerner i universet.
Det ligger til familien
Videnskab og kunst ligger dybt i Carlsbergfamiliens DNA. Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, moderniserede ølbrygningen gennem banebrydende videnskabelige metoder, ligesom han sikrede Carlsbergs fortsatte, massive støtte til videnskaben gennem etableringen af Carlsbergfondet. Historien gentog sig med sønnen Carl Jacobsen, der via overskuddet fra sit bryggeri og oprettelsen af Ny Carlsbergfondet blev den til dato største danske kunstmæcen, bl.a. ved donationen af sin enorme kunstsamling og Ny Carlsberg Glyptotek. Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet hører i dag til de største i landet, når det gælder støtte til henholdsvis videnskab og kunst.
Det er denne både strittende og levende arv, som Videnskab|Lidenskab samler sig omkring med det formål at skabe et format til at formidle nogle af videnskabens og kunstens mange indsigter.