Under overskriften VI & DEM mødes journalist Nynne Bjerre Christensen med filosof og professor ved Københavns Universitet og University of Oxford, Dan Zahavi, til en samtale om begrebet ”vi” og hvorfor og hvordan fællesskab og kollektiv identitet både inkluderer og ekskluderer. Billedkunstner Jeannette Ehlers fortsætter aftenen, når hun interviewes om sin praksis, der kritisk og aktivistisk forholder sig til, hvordan kulturel og national identitet også beror på mangelfuldheder eller bevidste fortrængninger af andre kulturer i historieskrivningen.
Kunst, viden og øl
Videnskab|Lidenskab, som er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Ny Carlsberg Glyptotek, sætter videnskabsfolk og billedkunstnere i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviews. Aftenerne byder desuden på guidede nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets rige samling. Hver gang på baggrund af et aktuelt tema og hver gang med gratis pauseudskænkning af aftenens øl, der udvælges særligt til lejligheden af Carlsberg Laboratorium.
Zahavi og Ehlers
Hvornår, hvordan og hvorfor opstår der et ”vi” mellem mennekser? Dette spørgsmål er afsættet til Dan Zahavis nye Semper Ardens-forskningsprojekt, støttet af Carlsbergfondet. Zahavi, der siden 2002 har været leder af Center for Subjektivitetsforskning, har i løbet af karrieren gjort sig internationalt bemærket med sine filosofiske forståelser af den menneskelige bevidsthed og det menneskelige selv. Forskningsprojektet ”Who are we?” er en filosofisk undersøgelse af begrebet ”vi”; hvad betyder en sådan kollektiv identitet for individets opfattelse og håndtering af en sammensat verden med forskelligartede kulturer?
Jeannette Ehlers arbejder ofte med en kombination af performance- og videokunst, fotografi og skulptur. Det primære udgangspunkt for hendes kunstneriske praksis er tematikker, som omhandler identitet, repræsentation og historieskrivning. For Ehlers er historie netop ikke blot fortid. Ved at genopdage og genskrive fortrængte eller mørklagte sider af Danmarks historie, ikke mindst kolonihistorien, viser Ehlers gennem sine værker, at også nutidens kulturelle og nationale selvforståelse beror på fortrængninger og manipulerede fortællinger om andre kulturer.
Det ligger til familien
Videnskab og kunst ligger dybt i Carlsbergfamiliens DNA. Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, moderniserede ølbrygningen gennem banebrydende videnskabelige metoder, ligesom han sikrede Carlsbergs fortsatte, massive støtte til videnskaben gennem etableringen af Carlsbergfondet. Historien gentog sig med sønnen Carl Jacobsen, der via overskuddet fra sit bryggeri og oprettelsen af Ny Carlsbergfondet blev den til dato største danske kunstmæcen, bl.a. ved donationen af sin enorme kunstsamling og Ny Carlsberg Glyptotek. Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet hører i dag til de største i landet, når det gælder støtte til henholdsvis videnskab og kunst.
Det er denne både strittende og levende arv, som Videnskab|Lidenskab samler sig omkring med det formål at skabe et format til at formidle nogle af videnskabens og kunstens mange indsigter.