Med en samling af forfinede transparente skærme i en cirkelformation skaber Mille Kalsmose et energifelt midt i rummet. Alt imens NASAs mystificerende lydoptagelser af Saturns ringe spiller fra en højttaler i midten af cirklen.
Relationelle forhold
De oprejste skærmfigurer er vendt mod hinanden. Ranke og slanke, som en slags parabolantenner, udsender, opfanger eller videresender de signaler. Det er som om, at disse forskellige figurer er i slægtsskab med hinanden, som en stor familie, der er indkaldt til forsamling. Selvom de adskiller sig i form og materiale, er der ingen hierarkisering mellem dem. Alt efter hvor man står, opstår der nye rumligheder og relationer. Disse flade statuetter er egentlig ganske karakterløse og er dermed modtagelige for vores forestillinger og projektioner. Således udfordres man til at give slip på enhver form for rationalitet og søge mening på et dybereliggende plan.
Kosmisk forbindelse
Vi kender Saturn på det smukke ringsystem, der løber hele vejen rundt om planeten. Og Kalsmose synes at genskabe et lignende ringsystem med forskudte halvcirkler i jern, træ, mos og meteoritter på gulvet. Gennem sit arbejde med materialerne mimer Kalsmose denne kæmpemæssige rumkonstellation fra det ydre rum; et mikrokosmos i et makrokosmos. Det ubegribelige månesystem derude, som er lysår væk, bliver pludselig konkret og sanseligt. Installationen peger på vores egen interdependens: tingenes forbundethed og relation til hinanden. Og hermed stiller Kalsmose skarpt på vores trang til at forstå vores plads i det kosmiske system.
Værket kan opleves i udstillingen ”All Together” på Kunsten i Aalborg i perioden 8. oktober – 5. april 2021.
Om Mille Kalsmose
Mille Kalsmose (f. 1972) hører til en generation af yngre kunstnere, der arbejder med installation som medie. Hendes skulpturelle installationer er kendetegnet ved en undersøgende tilgang til brugen af materialer og fundne objekter. Hun samarbejder ofte med neurologer, psykologer og sociologer i skabelsen af sine værker. Kalsmose er uddannet fra Universitat Autonoma de Barcelona og har desuden studeret på Bio Art Lab på School of Visual Arts i New York. I sit arbejde ser hun på forholdet mellem menneskelig eksistens og den omgivende verden. Hun har udstillet en række forskellige steder i ind- og udland, bl.a. på på ARoS, Museo de Artes Visuales – MAVI i Chile, United Nations Headquarters i New York, ITAMI Museum i Japan, Horsens Kunstmuseum, Den Frie, Kastrupgårdsamlingen og senest i Politikens Galleri.