”Det næste store øjeblik i historien tilhører os”. Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens filmværk Skarpretteren fra 1971. Filmen er et opgør med den traditionelle kvinderolle og et billede på 70’ernes kvindekamp, som kunstneren selv var en aktiv del af.
Ursula Reuter Christiansen spiller selv hovedrollen i filmen, som i en serie tableauer viser hendes møde med skarpretteren, en udmattet soldat, som hun ammer, samt en flok øldrikkende mænd i færd med at grave hendes grav. Kunstneren tager opgøret med kvinderollen til det yderste ved at lade sig henrette af skarpretteren, så hun kan blive genfødt som en ny kvinde.
Nye blikke på kunstsamlingen
I udstillingen vækkes værket til live med fornyet fokus på den kontekst, det blev til i, og den samfundssituation, det udsprang af. I samarbejde med Ursula Reuter Christiansen har SMK skabt en totalinstallation med udgangspunkt i filmen. Ved brug af lyd, billeder og objekter præsenteres det univers, Skarpretteren omgives af, og ligeledes dokumenteres kunstnerens arbejde med filmen fra dengang til i dag.
Ny Carlsbergfondet har støttet realiseringen af det nytænkende og omfattende projekt på SMK ”Interventioner – Nye blikke på kunstsamlingen”. Med bevillingen vil museet over en treårig periode udvikle sine præsentations-, formidlings- og kommunikationsformer. Udstillingen ”Ursula Reuter Christiansen: SKRAPRETTEREN” er en del af projektet og vises i perioden 8. februar – 10. juni 2018.
Om Ursula Reuter Christiansen
Den tyske kunstner Ursula Reuter Christiansen (f. 1943 i Trier, Tyskland) er uddannet fra Akademie der Künste i Düsseldorf i 1969, hvor hun var elev af professor Joseph Beuys. Hun var gift med den danske komponist Henning Christiansen (1932-2008), som hun bosatte sig med i Askeby på Møn i 1969. Ursula Reuter Christiansen bor og arbejder stadig i Askeby.
Sammen med Henning Christiansen repræsenterede hun Danmark på Venedig Biennalen i 2001, og hun har udstillet på flere store udstillingssteder som Charlottenborg, Brandts og MOCA i Los Angeles.