Gauguin var optimistisk i begyndelsen af sit ophold i København. Hans malelyst var stor, og han var optaget af sneen. Han malede flere vinterbilleder i denne tid, og La Neige à Copenhague fra 1884 er et af dem. Det viser sandsynligvis udsigten til gårdhaven fra familiens stuelejlighed på Gl. Kongevej 105. Gauguin flyttede til København i november 1884 sammen med sin danske kone Mette Gad og deres børn, efter at han havde mistet sit job som børsmægler året inden. Hans forsøg på at slå igennem som kunstner i Normandiet var mislykkedes, pengene var små, og familien så sig nødsaget til at slå sig ned i København, tæt på Gauguins svigerfamilie. Tiden i Danmark tillod ham at udforske anderledes motiver end dem, vi ellers kender ham for.

Atmosfærisk lethed

I La Neige à Copenhague - sneen i København - ses den snedækkede have med slanke træe. Det er først og fremmest lyset, som slår beskueren. Træernes fine forgreninger mod den violette himmel kaster skygger i forgrundens sne. To børn leger med en kælk. Noget grønt titter frem hist og her. En mur løber på tværs i maleriet, og i baggrunden er der kig til sneklædte haver og huse. Sneen gav Gauguin mulighed for at udforske en lettere og mere atmosfærisk malestil - en stil der står i kontrast til hans senere farvestærke værker.

Vinterbilleder fra København

Kulden gjorde det vanskeligt at arbejde udendørs, men Gauguin formåede alligevel at male flere vinterbilleder i sin tid i København, for eksempel Skøjteløbere i Frederiksberg Have, som kendes fra Glyptotekets samling. Trods optimismen ved ankomsten til Danmark følte Gauguin sig isoleret. Han talte ikke sproget, og han havde ikke held med sin tjans som agent i skandinavien for et presenningfirma. Det eneste, han kunne, var at male. Og således var han overladt til maleriet i det lille års tid, han boede i København. Det medførte en ikke ubetydelig produktion af malerier, tegninger, akvareller og fotografier. 

La Neige à Copenhague kan opleves på Glyptoteket i en mindre temaudstilling Paul Gauguin og den danske forbindelse fra 1. Maj 2022. Værkerhvervelsen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Ny Carlsbergfondet.

Om Paul Gauguin

Paul Gauguin (1848-1903) blev født i Paris, men stak til søs i en alder af 17 år og sejlede rundt på de store have i seks år. I 1872 bosatte han sig i Paris, hvor han fik arbejde i et vekselererfirma. Han giftede sig ikke længe efter med den danske Mette Gad, med hvem han fik fem børn. Da Gauguin blev opsagt som bankier, gav det ham muligheden for at forfølge en drøm om at blive kunstmaler. Men det var svært for Gauguin at forsørge familien, og de måtte i 1884 for en tid flytte til København tæt på hustruens familie. Familien blev i København, mens Gauguin tog tilbage til Paris og senere til Tahiti, hvor han blev frem til 1901, kun med en kort afbrydelse fra 1893 til 1895. Her ønskede han at forny sin kunst, tæt på polyneserne og deres levemåde og livsforståelse.