Menneskekroppen har været billedhuggerens favoritmotiv helt tilbage til antikken og op til det 20. århundrede, hvor skulpturen blev abstrakt og eksperimenterende i forhold til motiv og form. Netop kroppen i skulpturen har således siden antikken været omdrejningspunkt for de følelser og fortællinger, kunstnerne har villet udtrykke om menneskelivets store universelle temaer.
Glyptotekets udstilling ”Perfect Poses?” stiller skarpt på den måde, hvorpå kunstnerne lader kropssprog, bevægelse og positur fortælle om eksempelvis kærlighed, liv og død.
En fælles passion
Især fransk skulptur i 1800-tallet var en dyb passion hos såvel grundlæggeren af Glyptoteket, Carl Jacobsen, som hos grundlæggeren af Gulbenkian-museet i Lissabon, Calouste Gulbenkian. I udstillingen præsenteres begge samleres franske skulpturer ud fra deres positurer.
Udstillingen er både et enestående møde mellem to samlinger og et opdateret blik på en periode i skulpturhistorien, der længe har stået i skyggen af det 20. århundredes moderne kunst.
Den figurative skulptur
Udstillingen har fokus på skulpturernes positurer og kropssprog, hvori værkets universelle og almenmenneskelige budskab bliver tydeliggjort for os. Denne kvalitet ved den figurative skulptur var noget af det, der lå bag Carl Jacobsens betagelse af såvel antikkens klassiske skulptur som den figurative franske skulptur i hans egen samtid.
Han mente, at den tredimensionelle skildring af menneskekroppen er det, der kommer tættest på at udtrykke de menneskelige grundvilkår i kunsten på en intuitivt forståelig måde. Den figurative skulptur er noget, man kan opleve og forstå uden at have en kunsthistorisk baggrund. Her genfinder vi hans passion – med fokus på positurens betydning i den sammenhæng.
Lissabon - København
Udstillingen er blevet til i et enestående samarbejde mellem Glyptoteket og det internationalt anerkendte kunstmuseum Museu Calouste Gulbenkian i Lissabon. De to museer har meget til fælles, blandt andet er de begge grundlagt af en passioneret samler med kærlighed til netop den figurative skulptur og dens evne til at fortælle de store menneskelige historier. Udstillingen viser de to samlinger i hinandens selskab. Dermed får publikum en helt enestående mulighed for at se værkerne fra de to samlinger i et nyt spændende samspil.
Udstillingen blev vist over vinteren på Gulbenkian-museet og kan opleves på Glyptoteket frem til 16. juni 2019.