2022 KTDK

Sonja Ferlov Mancobas breve er nu online

Sonja Ferlov Mancoba arbejder med skulpturen Den lille nænsomme, Gudhjem, 1951

Over 350 af billedhuggeren Sonja Ferlov Mancobas breve, postkort og brevudkast kan nu læses online. Brevudvalget præsenterer det sociale, intellektuelle og institutionelle netværk omkring Sonja Ferlov Mancoba og udgør en enestående kilde til kunsternes egen æstetiske forståelseshorisont.

2022 VÆRKDONATION

Færøsk (kunst)landskab i forandring

Edward Fuglø. Listasavn Føroya

Færøernes Nationalgalleri har udvidet sin samling med otte samtidsværker af en perlerække af færøske kunstnere. Et skulpturelt og symbolistisk formsprog tegner en rød tråd gennem værkerne, der blandt andet sætter fokus på kulturskabte forandringer i den færøske natur.

2022 UDSMYKNING

Et wunderkammer er åbnet i Bakkehuset

Den nye hjørnestue, Bakkehuset

Den nye hjørnestue af Morten Søndergaard er et wunderkammer, der skal udforskes. Et sted med plads til samvær og samtaler om kunst, naturvidenskab og politik, præcis som det var tilfældet i den historiske hjørnestue, da Kamma og Knud Lyne Rahbek boede der. Den store totalinstallation er blevet til med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2022 UDSMYKNING

Cathrine Raben Davidsen brillerer i bronze

Cathrine Raben Davidsen. Aurora Consurgens, 2020-2021

I sommeren 2019 igangsatte Carlsbergfondet et omfattende restaureringsarbejde af Carlsberg Akademi på kanten af Valby. Ambitionen med renoveringen var at føre akademiet tilbage til sit oprindelige udtryk fra dengang i midten af 1800-tallet, hvor brygger J.C. Jacobsen opførte villaen som privat familiebolig. Kunstner Cathrine Raben Davidsen har i samarbejde med landskabsarkitekt Kristine Jensen skabt 16 krukker til den nyrestaurerede Vinterhave, der er placeret centralt i bygningen.

2022 VÆRKDONATION

En installation af røde tråde

Iben Høj. Blood Relations, 2016

Med værket Blood Relations udfordrer kunstneren Iben Høj materialets formåen og undersøger gennem arbejdet med transparens, form og bevægelse de rum, det store tekstilværk placeres i. Trapholt har med støtte fra Ny Carlsbergfondet erhvervet værket til sin samling.

2022 VÆRKDONATION

Et lille mesterværk af søens folk

Maleri af Carl Bloch. En ung sømand, 1874

"En ung sømand" fra 1874 af maleren Carl Bloch føjes nu til samlingen af dansk kunst på Den Hirschsprungske Samling. Som i et snapshot er en ung mand med sydvest og bare fødder fanget i et afslappet øjeblik, mens han kigger ud over det blå hav. Tilføjelsen er støttet af Ny Carlsbergfondet.

2022 VÆRKDONATION

Usete ungdomsværker af Emilie Demant Hatt

Emilie Demant Hatt værk til Museum Salling

Etnograf, forfatter og billedkunstner Emilie Demant Hatt (1873-1958) var en helt særlig figur i dansk kunst og en anerkendt ekspressionistisk maler i sin samtid. Med støtte fra Ny Carlsbergfondet erhverver Skive Museum en stor samling af kunstnerens tidlige tegninger og malerier og muliggør dermed en dybere forståelse for Demant Hatts kunstneriske virke.

2022 VÆRKDONATION

Kunst og naturvidenskab mødes på Medicinsk Museion

Nicolai Howalt. Microscope No. 1, 2020

I coronakrisens skygge kaster fotokunstneren Nicolai Howalt lys på epidemihistorien i skæringspunktet mellem kunst og videnskab. Howalts fotografier åbner op for et konfrontatorisk rum mellem realisme og æstetisering, det familiære og det fremmede, hverdag og undtagelse. Med støtte fra Ny Carlsbergfondet kan værkerne Microscope No. 1 og Microscope glassbox nu opleves i Medicinsk Museions nye udstillingsrum Saxtorph rummet.

2021 PUBLIKATION

Ursula Reuter Christiansen i evig proces

Ursula Reuter Christiansen. Poppies Mutate into Bats

I den store udgivelse Poppies Mutate into Bats er kærligheden til Ursula Reuter Christiansens virke mærkbar. Teksterne er skrevet af hendes tætteste samarbejdspartnere og beskriver et menneske med en stærk indvirkning på dem, hun møder - både direkte og gennem kunsten. For første gang samles så mange af kunstnerens malerier i ét oversigtsværk. Bogen er udgivet af SABSAY Gallery med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2021 VÆRKDONATION

Tilstande af ophidselse og udmattelse

Lea Porsager. G.O.D. [GENERATOR.ORGANIZER.DESTROYER], 2020

Opskårede vindmøllevinger, magnetiserede bedemøller (eller sexlegetøj) - Lea Porsager blander videnskab og esoterisk viden, når hun med værkerne G.O.D. [GENERATOR.ORGANIZER.DESTROYER] og BARE EXCITATION inviterer til nye læsninger af det, vi tror, vi allerede ved. Moderna Museet i Stockholm føjer de to værker til sin samling med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2021 VÆRKDONATION

Naturen og Ekelund

Poul Ekelund Både på stranden, 1965

Poul Ekelund voksede op i København, men endte i Vendsyssel – væk fra byen og ud i naturen. På samme måde er to af hans værker nu rykket fra Ny Carlsbergfondet i København til Vendsyssel Kunstmuseum. Høstlandskab og Både på stranden vises i øjeblikket på den nye særudstilling ”Ekelund: Levende skabning – Levende landskab”. Udstillingen er ledsaget af en forskningsantologi om Ekelund, som også er blevet til med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2021 FRI PULJE

Nyt liv til gamle fresker

Restaurering af De Malede Vasers Grav, sjette århundrede f.v.t.

De bemalede etruskergrave i Tarquinia, nord for Rom, fortæller med stor detaljerigdom om det førromerske oldtidsfolks liv og død. Efter en gennemgribende restaurering af De Malede Vasers Grav er gravkammerets mere end 2600 år gamle etruskiske fresker i år trådt frem på ny. Restaureringen er gennemført med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

1/20