2022 VÆRKDONATION

Et lille mesterværk af søens folk

Maleri af Carl Bloch. En ung sømand, 1874

"En ung sømand" fra 1874 af maleren Carl Bloch føjes nu til samlingen af dansk kunst på Den Hirschsprungske Samling. Som i et snapshot er en ung mand med sydvest og bare fødder fanget i et afslappet øjeblik, mens han kigger ud over det blå hav. Tilføjelsen er støttet af Ny Carlsbergfondet.

2022 VÆRKDONATION

Usete ungdomsværker af Emilie Demant Hatt

Emilie Demant Hatt værk til Museum Salling

Etnograf, forfatter og billedkunstner Emilie Demant Hatt (1873-1958) var en helt særlig figur i dansk kunst og en anerkendt ekspressionistisk maler i sin samtid. Med støtte fra Ny Carlsbergfondet erhverver Skive Museum en stor samling af kunstnerens tidlige tegninger og malerier og muliggør dermed en dybere forståelse for Demant Hatts kunstneriske virke.

2022 VÆRKDONATION

Kunst og naturvidenskab mødes på Medicinsk Museion

Nicolai Howalt. Microscope No. 1, 2020

I coronakrisens skygge kaster fotokunstneren Nicolai Howalt lys på epidemihistorien i skæringspunktet mellem kunst og videnskab. Howalts fotografier åbner op for et konfrontatorisk rum mellem realisme og æstetisering, det familiære og det fremmede, hverdag og undtagelse. Med støtte fra Ny Carlsbergfondet kan værkerne Microscope No. 1 og Microscope glassbox nu opleves i Medicinsk Museions nye udstillingsrum Saxtorph rummet.

2021 VÆRKDONATION

Tilstande af ophidselse og udmattelse

Lea Porsager. G.O.D. [GENERATOR.ORGANIZER.DESTROYER], 2020

Opskårede vindmøllevinger, magnetiserede bedemøller (eller sexlegetøj) - Lea Porsager blander videnskab og esoterisk viden, når hun med værkerne G.O.D. [GENERATOR.ORGANIZER.DESTROYER] og BARE EXCITATION inviterer til nye læsninger af det, vi tror, vi allerede ved. Moderna Museet i Stockholm føjer de to værker til sin samling med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2021 VÆRKDONATION

Naturen og Ekelund

Poul Ekelund Både på stranden, 1965

Poul Ekelund voksede op i København, men endte i Vendsyssel – væk fra byen og ud i naturen. På samme måde er to af hans værker nu rykket fra Ny Carlsbergfondet i København til Vendsyssel Kunstmuseum. Høstlandskab og Både på stranden vises i øjeblikket på den nye særudstilling ”Ekelund: Levende skabning – Levende landskab”. Udstillingen er ledsaget af en forskningsantologi om Ekelund, som også er blevet til med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2021 VÆRKDONATION

Ring til Ribe

L. A. Ring Sommerdag på Enø. En mark med modent korn i forgrunden, 1913.

Med ciseleret skarphed og klare farver skildrer L. A. Ring sommerlivet på Enø. Det markante skel mellem korngul og himmelblå adskilles kun af en lille stribe hav og familiens elskede sommervogn, som bragte Ring helt tæt på de landskaber, han malede. Det lyse landskabsbillede kan nu opleves på Ribe Kunstmuseum, efter at museet med støtte fra Ny Carlsbergfondet for nyligt erhvervede det på auktion.

2021 VÆRKDONATION

Louise Bourgeois til Louisiana

Louise Bourgeois. Untitled, 2005. Foto: The Easton Foundation

Louisiana føjer endnu et stærkt og personligt værk af Louise Bourgeois til sin samling. Nyerhvervelsen, som er gjort mulig med støtte fra Ny Calrsbergfondet, er et eksempel på, hvordan Bourgeois henter styrke i sine traumer, når hun giver dem form som skulpturelle skikkelser.

2021 VÆRKDONATION

Hito Steyerl til Kunsten i Aalborg

Hito Steyerl  SocialSim, 2020

Vigtigt videoværk af den tyske samtidskunstner og teoretiker Hito Steyerl føjes nu til samlingen på Kunsten i Aalborg. Med en særlig computerspilsæstetik og en god portion sanselighed og humor belyser videoværket SocialSim alvorsfulde emner som politivold og social afretning. Erhvervelsen er gjort mulig med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

1/11