2021 KTDK

Galerie Köpcke online

Galerie Köpcke. Åbningsinvitation til Niki de Saint Phalles udstilling i 1961

I perioden 1958-63 drev Arthur Köpcke og hans kone Aase ”Tut” Larsen det legendariske Galerie Köpcke i København. Galleriet blev hurtigt en vigtig eksponent for den internationale avantgardekunst og introducerede kunstnere som Daniel Spoerri, Piero Manzoni og Niki de Saint-Phalle på dansk grund. Nu er breve og andet arkivmateriale fra Arthur Köpcke Arkivet, som til daglig befinder sig på ARoS, blevet digitaliseret og gjort tilgængeligt for alle på KTDK – Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2021 PUBLIKATION

Et sanseligt kredsløb i Venedig

Con-nect-ed-ness. Den danske Pavillon, Arkitekturbiennalen i Venedig 2021

Den danske Pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig sætter i år fokus på menneskers forbundethed med hinanden og med naturen i en totalinstallation, der består af et gigantisk kredsløb af vand lokalt opsamlet i Venedig. Ny Carlsbergfondet har støttet den ledsagende bogudgivelse.

2021 KUNSTFORSKNING

Bogudgivelse og live arrangement

Forside. Sianne Ngai. Vores æstetiske kategorier. Det gakkede, det nuttede og det interessante

Sianne Ngai, professor ved University of Chicago, hører til tidens væsentlige tænkere inden for æstetisk teori. Torsdag 20. maj udkommer hendes hovedværk Vores æstetiske kategorier på dansk, og samme dag lanceres udgivelsen med et arrangement på SMK med bl.a. live interview med forfatteren.

2021 KUNSTFORSKNING

Den syge pige i kunsten

Michael Ancher. En syg pige. Tine Normand, 1883. Olie på lærred, 81 x 90 cm. Skagens Kunstmuseer

Ny udstilling med motiver af syge piger i nordisk kunst er netop åbnet på Skagens Kunstmuseer. Den bygger på et forskningsprojekt, som er blevet til i samarbejde med Skagens Kunstmuseer, Den Hirschsprungske Samling og Aarhus Universitet. Ny Carlsbergfondet har støttet både udstillingspublikationen og forskningsprojektet.

2020 KTDK

Vilhelm Bjerke-Petersens internationale breve

Højdevangens Skole Vilhelm Bjerke Petersen

Billedkunstneren og kunstteoretikeren Vilhelm Bjerke-Petersen (1909-1957) var en drivkraft for den danske surrealisme. Han havde enestående tætte forbindelser til den internationale kunstscene i sin samtid. Brevudvekslinger, kontrakter og dokumenter er nu blevet gjort frit tilgængelige online på KTDK – Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2020 KTDK

Christine Stampes erindringer

KTDK Christine Stampe

Baronesse Christine Stampe var en nær ven af Bertel Thorvaldsen, og hendes erindringer er en vigtig kilde til hans sene liv og værk. Mens en redigeret udgave af hendes erindringer blev udgivet i 1912, har originalmanuskriptet ligget forseglet på Thorvaldsens Museum. Nu er manuskriptet tilgængeligt på den digitale platform Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2020 KTDK

Et kig ind i Klingens redaktionelle værksted

Klingen forside crop

Tidsskriftet Klingen var i årene 1917-20 talerør for sin tids mest radikale avantgarde. Her huserede kunstnere og forfattere som Axel Salto, Poul Henningsen, Vilhelm Lundstrøm og Emil Bønnelycke. Ny bog samler for første gang de mange breve mellem medlemmerne af redaktionen, som både var kollegaer, venner og hinandens mest brutale kritikere.

2020 PUBLIKATION

Antologi om den antropocæne tidsalder

Marianne Krogh Con-nect-ed-ness

I anledning af arkitekturbiennalen i Venedig vil Den danske Pavillon sætte fokus på forbundethed. Kunsthistoriker og kurator Marianne Krogh skaber i samarbejde med Lundgaard & Tranberg Arkitekter udstillingen ”con-nect-ed-ness” ud fra biennalens overordnede tema How will we live together? Allerede nu udgives med støtte af Ny Carlsbergfondet en antologi med en række af danske og internationale bidrag.

1/4