2023 KUNSTFORSKNING

Mellem kunst og kapitalisme

AFLANG Bojana Kunst Kunstner i arbejde 2022 Kunstteori Informations Forlag Ny Carlsbergfondet

Bibliotek for ny kunstteori er en bogserie med oversættelser af international kunst- og kulturteori udgivet i et samarbejde mellem Ny Carlsbergfondet og Informations Forlag. Nu udkommer sjette bog i serien, Kunstner i arbejde, af den slovenske performanceteoretiker og professor Bojana Kunst.

2022 KTDK

Sonja Ferlov Mancobas breve er nu online

Sonja Ferlov Mancoba arbejder med skulpturen Den lille nænsomme, Gudhjem, 1951

Over 350 af billedhuggeren Sonja Ferlov Mancobas breve, postkort og brevudkast kan nu læses online. Arkivet udgør en enestående kilde til kunsternes egen æstetiske forståelseshorisont.

2021 PUBLIKATION

Ursula Reuter Christiansen i evig proces

Ursula Reuter Christiansen. Poppies Mutate into Bats

I den store udgivelse Poppies Mutate into Bats er kærligheden til Ursula Reuter Christiansens virke mærkbar. Teksterne er skrevet af hendes tætteste samarbejdspartnere og beskriver et menneske med en stærk indvirkning på dem, hun møder - både direkte og gennem kunsten. For første gang samles så mange af kunstnerens malerier i ét oversigtsværk. Bogen er udgivet af SABSAY Gallery med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

2021 KUNSTFORSKNING

Bogudgivelse: Jacques Rancière

Bibliotek for ny kunstteori. Forsider 4 crop

Bibliotek for ny kunstteori er en bogserie med oversættelser af international kunst- og kulturteori udgivet i samarbejde mellem Informations Forlag og Ny Carlsbergfondet. Ambitionen med serien er at skabe en større offentlig samtale om ny kunst og kunstteori. Nu udkommer fjerde bog i serien, et dobbeltbind med to af den verdenskendte franske filosof Jacques Rancières væsentligste skrifter: Den frigjorte beskuer og Det sanseliges deling.

2021 KTDK

Wiedewelt online

Peder Als. Portræt af Johannes Wiedewelt, 1766

Billedhuggeren Johannes Wiedewelt efterlod sig ikke kun et rigt værk, men også en udførlig og helt enestående fortegnelse over sit liv og sine værker. Manuskripterne, som er en hovedkilde til den tidlige nyklassicistiske skulptur i Danmark, er nu digitaliseret i sin helhed og gjort tilgængeligt for alle på Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2021 KTDK

Galerie Köpcke online

Galerie Köpcke. Åbningsinvitation til Niki de Saint Phalles udstilling i 1961

I perioden 1958-63 drev Arthur Köpcke og hans kone Aase ”Tut” Larsen det legendariske Galerie Köpcke i København. Galleriet blev hurtigt en vigtig eksponent for den internationale avantgardekunst og introducerede kunstnere som Daniel Spoerri, Piero Manzoni og Niki de Saint-Phalle på dansk grund. Nu er breve og andet arkivmateriale fra Arthur Köpcke Arkivet, som til daglig befinder sig på ARoS, blevet digitaliseret og gjort tilgængeligt for alle på KTDK – Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2021 PUBLIKATION

Et sanseligt kredsløb i Venedig

Con-nect-ed-ness. Den danske Pavillon, Arkitekturbiennalen i Venedig 2021

Den danske Pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig sætter i år fokus på menneskers forbundethed med hinanden og med naturen i en totalinstallation, der består af et gigantisk kredsløb af vand lokalt opsamlet i Venedig. Ny Carlsbergfondet har støttet den ledsagende bogudgivelse.

2021 KUNSTFORSKNING

Bogudgivelse og live arrangement

Forside. Sianne Ngai. Vores æstetiske kategorier. Det gakkede, det nuttede og det interessante

Sianne Ngai, professor ved University of Chicago, hører til tidens væsentlige tænkere inden for æstetisk teori. Torsdag 20. maj udkommer hendes hovedværk Vores æstetiske kategorier på dansk, og samme dag lanceres udgivelsen med et arrangement på SMK med bl.a. live interview med forfatteren.

2020 KUNSTFORSKNING

Bibliotek for ny kunstteori

Bibliotek for ny kunstteori. Forsider

Informations Forlag og Ny Carlsbergfondet lancerer Bibliotek for ny kunstteori – en ny bogserie med og om international kunstteori i danske nyoversættelser. Ambitionen med serien er at skabe en større offentlig samtale om kunst- og kulturteoretiske emner, hvorfor bogseriens løbende udgivelser også bliver suppleret med live arrangementer og podcasts.

2020 KTDK

Vilhelm Bjerke-Petersens internationale breve

Højdevangens Skole Vilhelm Bjerke Petersen

Billedkunstneren og kunstteoretikeren Vilhelm Bjerke-Petersen (1909-1957) var en drivkraft for den danske surrealisme. Han havde enestående tætte forbindelser til den internationale kunstscene i sin samtid. Brevudvekslinger, kontrakter og dokumenter er nu blevet gjort frit tilgængelige online på KTDK – Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2020 KTDK

Christine Stampes erindringer

KTDK Christine Stampe

Baronesse Christine Stampe var en nær ven af Bertel Thorvaldsen, og hendes erindringer er en vigtig kilde til hans sene liv og værk. Mens en redigeret udgave af hendes erindringer blev udgivet i 1912, har originalmanuskriptet ligget forseglet på Thorvaldsens Museum. Nu er manuskriptet tilgængeligt på den digitale platform Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2020 KTDK

Et kig ind i Klingens redaktionelle værksted

Klingen forside crop

Tidsskriftet Klingen var i årene 1917-20 talerør for sin tids mest radikale avantgarde. Her huserede kunstnere og forfattere som Axel Salto, Poul Henningsen, Vilhelm Lundstrøm og Emil Bønnelycke. Ny bog samler for første gang de mange breve mellem medlemmerne af redaktionen, som både var kollegaer, venner og hinandens mest brutale kritikere.

1/4